Sportcoach Marleen begeleidt & motiveert startende en gevorderde sporters in Arnhem en omgeving

Gezonde leefstijl: voeding

Er wordt veel over gesproken: een gezonde leefstijl. Ik heb in mijn vorige blog ook al benoemd dat als je wilt afvallen, je moet beginnen met het aanpassen van je leefstijl. Maar daar schuilt een probleem. Ik denk namelijk dat jij denkt dat een gezonde leefstijl niks voor jou is. Want jij ziet vast iemand voor je in sandalen met geitenwollen sokken of ergonomisch verantwoorde schoenen, die alleen maar biologische voeding koop. Die een kruidentuintje heeft voor zijn of haar kruidenthee. Of iemand die altijd aan het sporten is? Al zijn of haar calorieen telt, veel kip, rijst en groente eet. Een heel atletisch lichaam heeft. Of zie je mensen die naar detox weekenden gaan? Mensen die groene sapjes drinken en alleen maar rauwe groente eet. Wil jij liever lekker kunnen leven? En niks met dat gezonde leven te maken hebben? Want dan kan je toch nooit meer wat lekkers eten. Nooit meer leuk dingen doen, zoals uit eten of naar de bioscoop. Dan moet je tijdens feestjes aan een Spa rood en een wortel. Dan heb je toch geen leven meer. Of zal de waarheid ook in het midden kunnen liggen?Kan je ook lekkere dingen eten? Leuke dingen doen? Genieten? Ja natuurlijk! 

Niks verbieden

Een gezonde leefstijl betekent niet dat je dingen niet meer mag. Juist niet. Verbied je zelf niks, want dan zal je er alleen maar meer naar gaan verlangen. Iets met een doos en Pandora. Iets met een appel en Eva. Zodra er gezegd wordt dat je iets niet mag, dan wordt het juist heel interessant en verleidelijk. Je kan stress gaan krijgen van het niet mogen eten van iets. En wat doen veel mensen als ze stress hebben? Juist, veel eten. En meestal doen we dat niet met een zak worteltjes. 

Dus ik zeg: Geniet van lekkere dingen! Neem die heerlijke smeuige brownie of een stuk verse appeltaart. Ga er even goed voor zitten en geniet van elke hap! Dat klinkt wel goed he. Het water loopt me nu ook al in de mond. Het mooie is dat als je dit genieten heel bewust doet, dan zal je na dit stukje brownie of dat stuk appeltaart ook genoeg hebt gehad. Het is goed! 

Voeding

Bij een gezonde leefstijl past een gezond voedingspatroon. Maar wat is dat dan? Wat is gezonde voeding? En hoeveel mag je er van hebben? Er is zoveel informatie over te vinden en veel fabrikanten zeggen dat hun product gezond is. Want het bevat geen toegevoegd suiker of het bevat veel vezels of het bevat proteine. 

  • Eet puur en onbewerkt 

Ach daar komt ze weer aan mevrouw ‘Wortelknabbelaar’. Tja ze zijn nou eenmaal lekker en gezond. Maar hoe beter je weet wat er in je voedsel zit hoe beter het is. En eigenlijk is het vrij simpel. Kijk naar de de etiketten van producten. Op die etiketten staat altijd een ingredienten lijst. Hoe langer die lijst is en hoe meer ingredienten erin staan die je niet herkent, hoe ongezonder het is. Het is dat vaak meer bewerkt en bewerkte producten zijn minder gezond. 

  • Eet gevarieerd

Elke dag hetzelfde eten is lekker makkelijk. Je weet wat het is en dat het lekker is. Maar het is oh zo belangrijk om van de verschillende soorten voedsel wat binnen te krijgen. Op die manier voorzie je lichaam van de nodige bouwstoffen die nodig zijn om je gezond te houden. 

  • Eet met mate

We hebben zo veel eten. Overal is het, overal kan je het kopen. Maar ja we zijn wezens die in vroegere tijden niet altijd eten voorradig hadden. Dat verklaart dat de rem om te stoppen met eten soms zo moeilijk is. Het is wel echt de moeite waard! Ga maar eens in je gedachte naar een moment dat je echt honger hebt en je dan gaat eten. Bijvoorbeeld wanneer je in een restaurant zit te wachten op je eten en je hebt iets besteld waar je heel veel zin in hebt zoals een bord pasta met garnalen. Hoe lekker smaakt het eten dan en hoe erg kan je er dan van genieten. Je zit na de pasta al erg vol en je neemt het omdat je het altijd doet. Het toetje is lekker, maar lang niet zo lekker als die eerste hap pasta. 

Nu moet je niet altijd te hongerig zijn als je gaat eten, want dan kan je ook te snel eten en te veel eten. Lastig hoor dat eten. Probeer echt te gaan voelen wanneer je honger hebt. En waar je dan zin in hebt. Eet rustig en geniet van je eten. En stop op het moment dat je vol genoeg zit. Nog eten op je bord? Zonde om weg te gooien? Nee, zonde om in je lichaam te stoppen terwijl je eigenlijk genoeg. “Je lichaam is geen vuilinisemmer,” aldus Mieke Kosters in het boek Het geheim van slanke mensen. 

  • Geen dieet

Moet ik echt gaan uitleggen dat dieten slecht zijn? Dat 95% van de mensen die een dieet volgen weer op hun oude gewicht komen. En zelfs nog meer gewicht aankomen. Ok ik heb het gezegd. Echt niet doen lieve mensen! Zo veel onderzoeken wijzen uit dat het niet werkt. Je gaat op een veel te lage calorie inname zitten. Je krijgt te weinig voedingstoffen binnen. Je lichaam en je geest gaan protesteren. Lees het boek: Het hamster in je Brein van Martin Biezeveld en Felix Kreier. Door een dieet komen hersengebieden met elkaar in conflict. En dan wordt de hamster in je brein boos. Ze zeggen dat je zoveel mogelijk afstemming moet hebben tussen de verschillende hersenen. Maar goed dan komen we eingelijk al wee rop het stukje mindset.  

  • Drink voldoende

Water, thee, koffie (zonder suiker). We hebben ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht nodig op een dag. Vocht hebben we nodig voor zoveel dingen. De voordelen zijn: het bevordert je fysieke prestaties, het heeft invloed op je energieniveau, het zorgt voor een betere stoelgang, het vermindert hoofdpijnklachten, je nieren functioneren beter. 

Wist je dat? Je som een hongergevoel kunt hebben, maar dat is dan gewoon dorst. Dus drink als je honger bent altijd eerst even een glas water. 

Goede bouwstoffen

Om gevarieerd en gezond te kunnen eten zijn er een aantal dingen belangrijk. We hebben goede bouwstoffen nodig. Net als wanneer je een huis gaat bouwen, dan zorg je ervoor dat je goede materialen hebt om mee te bouwen. Je wil een betrouwbaar stevig huis, die niet bij de storm Evert omwaait. Ook als je later dingen gaat aanpassen in je huis, dan investeer je in goede bouw materialen. En dat moeten we hetzelfde doen met ons lichaam. Goede bouwstoffen zodat je een sterk lichaam hebt. Een lichaam bestand tegen ziektes, belssures en ander leed.

Wat zijn goede bouwstoffen voor je lichaam?

  • groente en fruit
  • volkoren producten (brood, rijst, pasta)
  • onbewerkt mager vlees zoals kipfilet
  • voldoende vocht zoals thee, water
  • peulvruchten
  • (onbewerkte) vis

Mijn ervaring

In 2003 toen ik net klaar was met de opleiding Pedagogiek ging in samenwonen met Tycho (nu mijn man). We hadden het goed. Allebei aan het werk en voldoende geld om te genieten van lekker eten en drinken. Dat deden we ook als echte Bourgondiers. Gevarieerd aten we wel, maar wel een beetje veel. Ik werd langzaam aan steeds een beetje dikker. Daar kwamen ineens 5 kilo’s boven op toen ik stopte met roken in 2004. Beste beslissing van mijn leven (of een van de beste), maar zo jammer dat je lichaam daar zo op reageert. 

Blij dat ik gestopt was met roken, maar balend van mijn lichaam ging ik aan de slag. Zonder dat ik wist wat ik nu allemaal weet pastte ik wel de principes toe.

Minder eten: met de Calorieenteller van het Voedingscentrum ging ik mijn eten tracken. Volgens mij at ik rond de 1600 -1700 calorieen op een dag. Gevarieerd eten deed ik altijd wel. 

Drink voldoende: ik dronk heel, heel, veel water en moest ook heel veel naar de w.c. 

Eet gezond: elke dag heel veel groente en fruit. Toen ben ik begonnen met het bakje rauwkost meenemen naar mijn werk en stage. 

Geen dieet: ik maakte keuzes. Nu een stuk appeltaart, dan ‘s avonds een lichte maaltijd. Ik ging ook heel bewust op zoek naar recepten van rond de 500 calorieen per maaltijd. En pastte recepten aan zodat ze ‘slanker’ werden. Veel groente toevoegen, maar wel alles kunnen eten. 

Conclusie

Kijk naar je leven! Kijk naar je eetpatroon! En ga kleine veranderingen aanbrengen. Elke week een. Veranker de veranderingen in je leven. Dan houd je ze prima vol. Het is niet moeilijk maar je moet het wel doen en volhouden. Denk ook niet dat je met een keer iets doen het al wel kan. Nieuwe patronen moeten inslijpen. Je kon toch ook niet meteen in de auto stappen en wegrijden. Dat heeft heel wat tijd gekost in de auto. Auto starten, koppeling intrappen, in de versnelling zetten, koppeling op laten komen, rustig gas geven en wegrijden. Iets wat je nu zonder nadenken doet, dat heeft wat oefening gekost. 

Oefen met je gezonde leeftsijl!! Probeer dingen uit, kijk wat het beste bij jou past. Ieder mens is anders en uniek!

Liefs Marleen

Plaats een reactie