Sportcoach Marleen begeleidt & motiveert startende en gevorderde sporters in Arnhem en omgeving

Afvallen

Afvallen: het lijkt zo makkelijk

Je wil graag afvallen. Omdat je er mooier uit wilt zien, om gezondsheidsredenen of omdat je dit te horen krijgt van je omgeving. Wat je reden ook is, je bent je al zo ver dat je gaat zoeken naar mogelijke oplossingen. 

Het is iets waar ik al vanaf mijn twaalfde mee te maken heb. Ik ben altijd een beetje te zwaar geweest. Althans dat werd door iedereen gezegd. Dus dat ga je ook geloven. Mijn vader was ook wat te zwaar en moest  regelmatig op dieet. Of mijn vader dat nou wilde of dat het moest van mijn moeder weet ik niet helemaal zeker. Dus zo eens in de zoveel tijd ging mijn vader op dieet. Een dieet van de Hartstichting: zoutloos en weinig vet. Lees: smaakloos en droog. Ik deed af en toe mee aan dat dieet. Het was eigenlijk geen doen. Ik moest geroosterde boterhammen met tonijn mee naar school nemen. ‘s Avonds moesten we soep eten, nou soep. Het was water met groente. Zonder smaak. Brrrrrr….ik krijg er nog de kriebels van. Maar wat me het meeste is gebleven, is het moment dat ik met vriendinnen bij de McDonalds zat en ik alleen maar water aan het drinken was. Terwijl ik het liefste ook een BigMac menu wilde eten. Best een trauma als je het zo leest. En het irritante was, ik merkte er verder niks van. Niet qua gewicht, niet qua mijn kleding. Ik viel niet af. En mijn vader volgens mij ook niet. Mijn haat/ liefde verhouding met diëten en afvallen begon. 

Eeuwige strijd

Ik hoor je denken: ‘Maar dat is toch een eeuwige strijd die je nooit gaat winnen.’ En ergens heb je wel gelijk. Zo dat is lekker motiverend! 

Je lichaam is altijd van jou. Daar moet je het mee doen de rest van je leven. Tenzij je veel geld wil en kan uitgeven aan plastische chirugie. Dan kan je nog wel het een ander laten veranderen aan je lichaam. Zal voor de meeste mensen niet een optie zijn. Maar ja wat kan je dan doen? Eigenlijk heel simpel: verander je leefstijl! Denk daarbij aan:

  • eet gezonde voeding
  • ga meer bewegen
  • zorg voor voldoende slaap
  • verminder je stress
  • verander je mindset

Zelf nadenken

Als trainer krijg ik nog wel eens de vraag of ik ook voedingsschema’s maak. Mijn antwoord daarop is: Nee. Ik wil met alle liefde mee kijken naar de voeding die je eet. En daar ook tips bij geven. Maar ik vind het belangrijk dat je zelf gaat nadenken over dat wat je doet. Dat je leert om gezonde keuzes te maken, dat je leert wat je gedachten en wat je gedrag achter je eetpatroon is. 

Als je mensen een vis geeft, dan hebben ze eten. Als je mensen leert vissen, dan hebben ze nooit meer honger.

Best heel lastig, omdat we uit een tijd komen waarin heel veel dingen geroepen zijn die niet waar zijn. “Koolhydraten zijn slecht.” “Vet is slecht.” ‘Zuivel is slecht.” Veel elkaar tegensprekende adviezen. En dat maakt het lastig. Een voorbeeld: ik las een keer een artikel in het NRC van een arts, een cardioloog, die zelf een paar kilo te veel mee zeulde. Zij wilde gaan afvallen, maar kwam er achter dat ze veel dingen helemaal niet wist over voeding. Zij dacht bijvoorbeeld dat ontbijtkoek gezond was. Het hoofdbestanddeel van ontbijtkoek is suiker. Niet dat suiker meteen de vijand is, maar om het nou gezond te noemen. Uiteindelijk is deze arts zich gaan verdiepen in voeding samen met haar zus en heeft er een boek over geschreven en een website.  

Als artsen, mensen die mensen gezond moeten maken, al niet weten wat gezonde voeding is, hoe kunnen wij het dan weten. Daar is de winst te behalen. Leren gezond te eten, waardoor je je leefstijl aanpast. Door de leeftstijl aanpassing is het niet iets wat je even doet (om een paar kilo’s kwijt te raken), maar je doet het voor de rest van je leven.  

Mijn ervaring

Dieten nee! Leefstijl verandering ja! Het is simpel, maar niet gemakkelijk. Maar met blijvend reslutaat. In 2004 begon mijn leefstijlverandering. Minder en gezonder eten, meer bewegen en beter voor mezelf zorgen. Nu in 2021 houd ik dit nog steeds met gemak vol. Ook nadat ik drie kinderen heb gekregen. Ik let op wat ik eet, ik geniet van wat ik eet en ik beweeg veel!

Ik heb echt nog wel genietmomenten. Maar ik doe dit heel bewust. Ik kies voor dingen waardoor ik me goed voel. En nee, ik voel me nu niet meer goed door het eten van friet of het drinken van een wijntje (na ja heel soms). Maar ik voel me goed door voldoende groente en fruit te eten, op tijd naar bed te gaan, veel te bewegen en tijd te nemen voor ontspanning. Ik geniet enorm van het leven. Ik denk nu nog meer dan in de tijd dat ik er op ‘los’ leefde.

Conclusie

Afvallen is in sommige gevallen een goed idee. Je extra gewicht kan je soms echt wel in de weg zitten. Ik weet er alles van. Minder energie, pijn in je gewrichten, het extra vet zit letterlijke in de weg, verminderde libido, negatief zelfbeeld. Je kan jezelf daardoor gaan verliezen en niet lekker in je vel zitten. Dit is een goede motivatie om gezonder te gaan leven. En als effect op gezonder leven zal je waarschijnlijk ook gaan afvallen.

Gezonder leven is altijd een goed idee. Of je nu wilt afvallen of niet. Gezond zijn staat los van je gewicht. Wil je gezonder leven? Houd mijn blog in de gaten, ik zal regelmatig een blog posten met daar in tips om gezonder te gaan leven.

Liefs, Marleen

Plaats een reactie