Sportcoach Marleen begeleidt & motiveert startende en gevorderde sporters in Arnhem en omgeving

Havermoutmuffins

Havermout heeft veel gezondheidsvoordelen. Het wordt gemaakt van de hele haverkorrel en is daarom een volkoren graanproduct. Volkoren producten zijn eigenlijk altijd het beste omdat de voedingstoffen in het product blijft zitten. Boordevol vezels, eiwit, B-vitamines, ijzer, zink en magnesium. En het zijn ‘langzame’ koolhydraten waardoor je langer verzadigd bent. En havermout is wel echt een allemans vriend. Je kan er zoveel mee doen. Niet alleen zoete recepten zoals deze muffins, bananenbrood en havermout pap. Je kan ook heerlijke hartige gerechten maken met havermout.

Het recept

Het lastigste van dit recept is de bananen rijp laten worden. Bij mij eten de kids graag bananen en dan zijn de bananen elke keer alweer op voor ik er iets mee kan bakken. Nu waren we laatst in de Jumbo om even een boodschap te doen en bij de Jumbo gaven ze rijpe bananen gratis weg. Ik dacht meteen YES dan kan ik havermout muffins maken. Dus we namen een trosje bananen mee en ik was als een kind zo blij. 

Ook koop ik nu vaak een extra trosje bananen en leg ik zodra de bananen rijp beginnen te worden meteen een paar bananen weg. Dat was een tip van een van mijn klanten en dat werkt goed. 

Ingrediënten:

  • 150 gram havermout
  • 3 bananen
  • 2 eieren
  • 100 ml melk (plantaardig of gewoon)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 50 gram noten
  • handvol rozijnen
  • twee dadels

Wat ik verder erg handig vind om te gebruiken bij het maken van havermoutmuffins? Een muffin bakvorm en siliconen muffinvormpjes.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de havermout fijn in de keukenmachine. Doe de bananen, de eieren, de melk (ik doe eerst een scheutje er in), het kaneel en het bakpoeder erbij. Even lekker laten ronddraaien totdat het een smeuïg geheel is. Is het nog niet smeuïg genoeg? Doe er dan nog wat melk bij.  Het beslag moet er ongeveer zo uitzien.

Doe dan de rozijnen, fijngehakte noten (ik heb wat walnoten apart gehouden) en de in stukje gesneden dadels in het beslag en roer even door. Dan kan je de muffinvormpjes gaan vullen tot een klein stukje onder de rand. Ik heb in totaal 15 vormpjes kunnen vullen. De achtergehouden walnoten en een paar verdwaalde pecannoten leg ik boven op de muffins en dan schuif ik ze de oven in. 

Na 25 minuten genieten van de lucht in huis, haal ik de muffins uit de oven en laat ik ze afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, dan kan je ze oppeuzelen (hoewel ze iets warm ook lekker zijn). 

Ik doe de muffins altijd met twee tegelijk in een zakje en dan gaan ze de vriezer in. Dan is de kans minder groot dat je ze allemaal achter elkaar opeet ;-). 

Heel veel bakplezier en eet smakelijk!

Plaats een reactie